- Úvod
- >>
- Ovocie
- >>
- Čerstvé ovocie
- >>
- Hrozno červené
Hrozno červené
V Európe sa hrozno vyskytovalo ešte pred dobou ľadovou. V starom Egypte ho poznali už pred 5000 rokmi. Hrozno delíme na stolové hrozno, ktoré sa hodí na konzumáciu a muštové hrozno, ktoré je pestované kvôli výrobe vína.<br/> Hrozno<br/>Stolové odrody sa ďalej delia na modré a biele. Modré sú spravidla aromatickejšie a majú pevnejšiu šupku. Z hrozna sú výborné aj šťavy. Hrozno obsahuje málo bielkovín a tukov, ale veľa sacharidov, z ktorých je najznámejší hroznový cukor, ten je dôležitý pre mozog a dodáva energiu, používajú ho najmä športovci. Hrozno obsahuje vlákninu, len trocha vitamínu C, vitamín E, kyselinu listovú, väčšinu zo skupiny vitamínov B. Z minerálnych látok obsahuje predovšetkým draslík.
Pozitívne účinky
zásobuje organizmus veľkým množstvom energie, čo odbúrava únavu a stabilizuje nervy
naviaže na seba prebytok cholesterolu a vylúči ho spolu so stolicou
vyvažuje acidobázické hospodárenie a aj hospodárenie s vodou, čo je ideálne pri reume a dne
znižuje hladinu kyseliny močovej v krvi
podporuje prekrvenie v cievach a tlmí tam zápalové procesy
chráni organizmus pred vplyvom voľných radikálov
pomáha v boli proti výskytu rakoviny
Odroda: Red Globe
Parametre
Krajina pôvodu | Brazília |
---|---|
Hmotnosť | 0,5 kg |