- Úvod
- >>
- Zelenina
- >>
- Šaláty a bylinky
- >>
- Petržlenová vňať hladká
Petržlenová vňať hladká
Petržlenová vňať je nadzemná časť petržlenu záhradného. Petržlenová vňať sa používa ako liečivá bylinka a tiež aj ako korenie do jedál. Túto vňať môžete používať ako čerstvý produkt alebo ako sušenú rastlinu. Petržlenová vňať má vysoký podiel účinných látok (minerály, vitamíny, vláknina, bielkoviny…), ktoré silne zvyšujú vitalitu a zdravie človeka. Táto zdanlivo obyčajná vňať má obrovský pomer živín, ktoré majú všetky pozitíva pre trávenie, imunitu, vylučovanie a vôbec na celý organizmus.
Petržlenovú vňať viete jednoducho pridávať sušenú ale aj čerstvú do rôznych jedál a vďaka tomu si doplníte potrebné živiny, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie. Petržlenová vňať sa hodí do polievky, omáčky, nátierky, cestovín, oblôh, zeleninových šalátov, ku mäsu alebo ako petržlenový čaj
Petržlen (lat. Petrosellinum Crispum) – čeľaď mrkvovitá
Čo obsahuje petržlenová vňať – účinné látky
Voda, bielkoviny, sacharidy, vláknina, tuk, železo, zinok, meď, vápnik, draslík, fosfor, horčík, selén, sodík, mangán, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, luteín, kyselina listová, kyselina pantoténová
Petržlenová vňať – účinky na zdravie
Silná podpora obranyschopnosti tela
Ochrana buniek pred rakovinovým bujnením
Regenerácia a podpora rastu buniek
Silné antiseptické účinky
Odstraňuje zápaly a infekcie
Silné antibiotické účinky
Odstraňuje horúčku a zimnicu
Detoxikácia organizmu
Podpora trávenia – vylučovanie žlče
Močopudné účinky – odvodňujú nadbytočnú vodu z tela
Prečistenie obličiek a močových ciest
Podporuje pevnosť kostného tkaniva
Prevencia proti Osteoporóze
Prevencia proti rakovine
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam
Prevencia proti plynatosti
Prevencia proti ochoreniam obličiek a močových ciest
Upravuje nepravidelnú menštruáciu
obrazok petrzlenova vnat
Nutričná hodnota – petržlenová vňať (100g)
KJ– 138,6 Kcal– 33 Bielkoviny– 3,25 g Sacharidy– 5,3 g
Vláknina– 3,9 g Tuk – 1,1 g Voda – 86 g
Petržlenová vňať obsahuje minerály – 100 g
Železo 6,9 mg Zinok 1,4 mg
Vápnik 144 mg Meď 0,25 mg
Horčík 53 mg Omega 3 kyseliny 10 mg
Fosfor 55 mg Omega 6 kyseliny 130 mg
Draslík 570 mg Sodík 60 mg
Selén 0,15 ug Mangán 0,35 mg
Petržlenová vňať obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A 8 200 IU Vitamín E 0,9 ug
Vitamín B1 0,15 mg Vitamín K 1 600 ug
Vitamín B2 0,19 mg Betakarotén 5 010 ug
Vitamín B3 1,8 mg Luteín 5 330 ug
Vitamín B6 0,2 mg Kyselina pantoténová 0,6 mg
Vitamín C 140 mg Kyselina listová 145 ug
Kde rastie Petržlenová vňať a aké časti sa zbierajú
Petržlen je nenáročná dvojročná rastlina, ktorá môže vyrásť v každej záhrade. Nemá vysoké pestovateľské nároky. Z petržlenu sa používa nadzemná časť ako petržlenová vňať a koreň petržlenu ako samotná zelenina do polievok a podobne
Všetky informácie o petržlene nájdete tu – klikni sem
Použitie Petržlenovej vňate v praxi
Čerstvá petržlenová vňať sa používa ako korenie a liečivá bylinka. Čerstvú petržlenovú vňať si viete uchovať tak, že ju vložíte do mrazničky a hocikedy ju budete potrebovať, vyberiete ju a môžete použiť. Ak chcete tak si čerstvú petržlenovú vňať môžete rozložiť na papier a dať na tmavé miesto. Prirodzenou cestou sa vysuší a potom ju tak isto môžete kamkoľvek použiť. Petržlenová vňať sa hodí do polievky, omáčky, nátierky, cestovín, oblôh, zeleninových šalátov, ku mäsu alebo ako petržlenový čaj
Parametre
Krajina pôvodu | Taliansko |
---|